I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, October 24, 2013

KISAH SEDEKAH HARI JUMAAT

Assalamualaikum..


Hanya sekadar untuk share kisah pendek kat sini..


Firman Allah SWT,

"Dan (ketahuilah bahawa) sesuatu pemberian atau tambahan yang kamu berikan, supaya bertambah kembangnya dalam pusingan harta manusia maka ia tidak sekali-kali akan kembang di sisi Allah (tidak mendatangkan kebaikan) dan sebaliknya sesuatu pemberian sedekah yang kamu berikan dengan tujuan mengharapkan keredaan Allah semata-mata, maka mereka yang melakukannya itulah orang-orang yang beroleh pahala berganda-ganda."

( Surah Ar-Rum : 39 )


Seorang anak muda duduk dlm masjid menunggu khutbah jumaat, melihat dengan tidak begitu senang kepada kotak sumbangan yg ditolak ke arahnya...Dia membuka dompet memilih2 duit..


Akhirnya dgn berat hati dia masukkan 10sen ke dalam tabung dan menolak ke sebelah.. Tiba2 sorang pakcik di belakang menepuk bahunya dan memberikan dia 2 keping duit rm50..


Terkejut budak tu, tapi dia terus masukkan juga duit tu dalam tabung dan ditolak ke tepi.. Dia menoleh ke belakang dan berkata "banyaknya pakcik sedekah, sikit2 dah le.. Sayang lak rasa"..


Pakcik tu senyum sambil geleng kepala dan cakap..


"Sebenarnya tu duit kamu yg jatuh dari dompet tadi..."


Budak tu menyesal sehingga tidak mampu berkata apa2 melainkan senyum tersipu malu.... "huhu #$%^&#@$%;"P/s :JANGAN BERKIRA UNTUK BERSEDEKAH.. SEBENARNYA ITULAH BAHAGIAN KITA.. [PETUA IMAM SYAFIE]."Sedekah dapat menghapus dosa sebagaimana air memadamkan api." 

( HR : Tirmidzi ) ♥ Kalau like, klik like ♥


No comments:

Meh Baca Yang Ni Jugak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...