I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, November 2, 2013

Resepi Puding Roti Coklat

Assalamualaikum semua..


Today sebenarnya CK tak ada mood pun nak update blog.. Kalau hari sebelum2 ni beria nak update tapi tak larat plak.. Mengade je kan..


Malam ni rasa stress sangat2.. Penat sangat.. Bukan buat keje berat pun.. Tapi dari tadi dok mengadap lappy ni.. Dok cari keje kosong.. Ada banyak keje kosong, tapi jawatannya banyak yang high level.. Cam tak layak pulak nak mohon.. Terasa kecil sangat diri ni.. hukhukhuk.. Sedih..


Oleh sebab dah stress sangat, so CK nak buat something yang CK rasa patut daripada dok baring melangut tengok siling umah.. So CK nak update la entri baru...


Tadi dok baring2 saje la bukak gallery gambar kan.. Ada gambar2 masa CK buat puding roti haritu.. So.. Nak update entri about makanan la..hehe.. Resepi.. Resepi.. Resepi.. muehehehe..


*Mood dah datang balik ni..


Ok..kali ni Ck buat Puding Roti Coklat pulak... Macam biasa, blog Kak Ana Suzana menjadi SiFu ToNgGa CK..hehe..

Resepi dan step sama je macam kak ana.. cuma kuantiti tu je ada berubah cikit... 


Bahan-bahannya:

-11 keping roti Gardenia.. (Terpulang la nak guna roti jenis mana pun kan.. Dan kuantiti pulak bergantung kepada saiz loyang yang korang guna..)
-1 1/3 tin susu cair ( Boleh guna susu cair @ susu segar @ susu penuh krim)
-Coklat chip banyak mana yang korang nak..
-Coklat rice (Tak letak pun tak pe..)


Langkah-langkahnya:


Potong atau koyak2 kan roti tu.. Cam CK potong tiga segi camtu.. sekeping dapat 4 pieces.. Letak je roti tu dalam loyang yang dah digriskan dengan butter.. tak perlu susun cantik2 pun..



Letak half loyang je dulu.. Kemudian tabur coklat rice dan coklat chips.. Ikut banyak mana yang korang suka ye..


Lepas tu letak roti lagi.. tapi jangan penuh sangat sampai nak terkeluar dari loyang plak..


Kemudian tabur coklat rice dan coklat chips lagi.. CK memang suka yang coklat2 ni.. Sebab tu letak banyak.. Siap buat layer lagi tadi tu..hehehe.. Kalau ada yang nak letak kismis ke, badam ke ape ke, letak la ye.. takde langgar mana2 peraturan pun.. sila sila..


Lepas tu tuang la susu pulak.. CK tuang 1 tin susu tu sampai abis.. Pastu tekan2 la sikit roti tu kasi dia meresap.. Kalau tak cukup lagi, baru tambah susu cair lagi supaya roti yang paling atas tu pun boleh menyerap susu tu.. 



Tekan2 sikit ye.. Tapi jangan tekan kuat sangat.. Kang hancur roti2 tu.. Agak2 jadi cam kat bawah ni, ok dah la..


Dah siap yang ni, ketepikan dulu ye..


*Sementara nak buat step untuk coklat, boleh la panaskan oven dulu.. Pada suhu 180c, api atas bawah..


Ok.. Bahan-bahan untuk coklat pulak..

3 biji telur ayam
1/2 cawan gula
1 penutup esen vanila
3 sudu besar serbuk koko + 3 sudu besar air panas = jadikan pes
3 sudu besar marjerin/butter - cairkan dulu
1 sudu besar tepung jagung



Ni serbuk koko yang dah dijadikan pes ye..



Mula2, pukul telur dgn gula guna whisker sampai berbuih, kemudian masukkan esen vanila..  



Masukkan pes serbuk koko tadi, pukul lagi, masukkan tepung jagung dan butter cair.. kacau guna whisker sampai sebati..

Lepas tu tuang semua tu dalam loyang dah berisi roti tadi.. Gambar tak snap plak..

Kemudian bakar selama 40-45 minit ye..


Yang ni dah siap dibakar.. Yang hitam tu bukan hangit ye.. tu coklat yang kita buat tadi tu.. Macam Dayang Senandung dah..hehe.. Dah suam2 tu boleh la simpan dalam peti ais.. Sedap makan yang sejuk2...


Untuk puding roti coklat ni, bagi CK tak perlu nak buat sos kastard dah sebab puding ni dah cukup sedap untuk makan camtu je..


Yang ni dah dipotong.. Hasil yang CK dapat camni rupa dia.. Rasa dia macam kek batik pun ada.. Cam kek coklat susu pun ada..


Kalau nak tengok betul2 struktur puding ni, boleh klik kat atas gambar ni ye..



Kalau nak rasa puding ni plak, sila pergi kedai beli bahan-bahan dan buat sendiri ye.. hehehe..



♥ Kalau like, klik like ♥



2 comments:

lyana zahim said...

hai, meh follow blog kita yunk

Nor Baiti said...

Tq share resepi..nak buat utk berbuka ptg ni..

Meh Baca Yang Ni Jugak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...