I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, January 26, 2012

Kek Coklat Kukus Marvelous ♥

Assalamualaikum..

Lama pulak tak update blog nih..hari ni xde cite2 pengajaran or what else..Tapi CK nak cite pasal kek yang CK wat semalam..KEK COKLAT!!..hahaha..semangat gile..poyo!!!..

Sebelum ni CK buat kek coklat pun, kek tu rupa tak brape nak nampak semangat sebab 'jatuh'..time bakar tu dah nampak naik je..ciap masak then bawak kua oven, terus turun balik..cedey2..xtau sebab ape..rasa dah sedap dah..rupa je nampak nipis..huh..

Ok..tu cite sal kek lama..yang semalam punya, yey..BERJAYA!!..kali ni CK wat kek coklat kukus..ambik resepi dari kawan CK sendiri..hik3..excited punya pasal, CK ciap buat topping untuk kek lagik..wow..cara nak wat topping, CK carik kat pakcik Google jeh..huhu..


yang ni kek baru ciap kukus..tengah2 tu cam berlubang cikit..mungkin sebab time kukus tu, wap air yang dah berlaku condensation tu masuk kat dalam adunan..dah memang tau kena tutup loyang dengan kain, tapi CK tak tau nak guna kain ape..:(..so berlubang la..


Yang ni plak lepas buh topping..tabur cikit manik2 yang colourful ni..woow..meletop kek mak!!..hahaha..


Agak melimpah plak topping coklat nih..


Nak try?? hehe..nak resepi dia?? hehe..

Kalau nak minta resepi, kat ruangan komen ye..kalau xde yang minta, xmo la CK nak share resepi..share gambo je la..ngeh3..^_~

Papai..!!


♥ Kalau like, klik like ♥

2 comments:

Siti Fatimah Mohammed said...

mtk resepi....

KaKTuS BeRDuRi said...

CK share resepi kat sini la ye..xtau nak rply ktne dah..hehe..

Bahan-bahan:
3 biji telur
1 setengah cawan tepung gandum
1 sudu kecil bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 cawan minyak*
1 cawan susu segar (susu cair biasa pun boleh)*
1 setengah cawan gula (sy buat secawan je..xnak manis sgt..)*
1 cawan serbuk koko*
*sy tambah susu pekat sikit, bagi lagi rasa umpphh..hehe..*


Cara-caranya:
1. Masak kesemua bahan yang bertanda * di dalam kuali sebentar.. Kacau hingga gula larut dan sebati.. dalam 3-4 minit je.. sejukkan sekejap..
2. Sambil tunggu yg tu sejuk, dalam bekas yg lain, pukul telur hingga kembang.
3. Kemudian campurkan bahan yang telah dimasak tadi ke dalam bekas telur yang dah dipukul.
4. Masukkan tepung gandum, bikarbonat dan baking powder yang telah diayak ke dalam campuran tadi..Kacau hingga sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan tepung. (untuk elakkan dia melekat)
6. Kukus selama 45-50 minit..

selamat mencuba..

Meh Baca Yang Ni Jugak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...