I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, June 25, 2011

ORaNg KiTa : Cara Menegur

"Pergi pasar malam??" soal makcik tu..dalam hati CK, 'isshh,tak ingat makcik ni sape??'

"Ha'ah.." ringkas je CK jawab sambil membalas senyuman makcik tu..dalam hati dok berkata2 lagi nih..'memang la aku g pasar malam..tak kan g Tesco plak..kaki pun dah jejak tapak pasar malam nih..'

Emm..tu la orang kita..dah Terang Lagi Nak Bersuluh..suka bertanya sesuatu yang sememangnya dah tau..tapi tu la cara orang kita menegur..xde point nak bercakap sebenarnya..tapi rasa nak tegur jugak..so,jadi la dialog camtu..hehe..

Masyarakat kita ni terlalu kaya dengan adat dan adap..bila selisih or terserempak dengan orang yang kita kenal,mesti rasa nak tegur punya lah..sama la ngan CK..tapi nak cakap ape mula2 tuh??..sesetengah orang berlaku secara spontan..terus je tanya walaupun jawapan tu dah tau dah..kalau tak tegur,wat tak tau je,nampak cam biadap plak..(bagi CK la..tak tau la korang cmne kan..hehe..)




Minggu lepas ada lagi yang macam nih..CK and akak pergi la kat depan umah sebab ada orang jual bantal2..2 BIJI RM10..mana tak tertarik kan..memandangkan bantal2 kat umah sumenya dah kemek,keras..so gerak jugak la kaki nih nak pergi tgk..mulut kata nak pergi tgk je dulu tapi dalam poket dah spare RM20 tuh..haha..niat nak beli 4biji..huiihh..tamak!!!..melenggang lenggok la kami dok jalan..tok tek tok tek..sampai2 je situ terus tangan CK tekan bantal..dalam hati 'lembut jugak'..tapi akak tak suke la plak..sebab yang murah tu bukan bantal full kekabu..tapi kekabu campur benang2..so tak ORI la.."berape yang kekabu??" "RM20"..hahaha..cukup2 je duit dalam poket..tapi xdenya nak beli yang mahal tuh..(cite ni x sampai lagi kat tajuk sebenar..hahaha..)..tak lama pastu datang la sorg makcik nih,kononnya nak tgk bantal jugak la kan..tak kan nak tgk baju plak..makcik tu menyapa kami, "tengok2 bantal ke??"..haha..sesuatu yang ternyata depan mata..ngaa~..last2 kami borong 2biji bantal yang TAK ORI tu..(beli jugak..save RM10..)

Yang ni plak time CK g beli ikan kat mini market..tangan ni tgh dok pilih2 ikan..tiba2 ada makcik tu tanya "beli ikan ke??"..hehe..see..ayat sume lebih kurang je..mesti korang sume pun penah alaminya kan..ntah2 korang pun wat camtu..hehe..tapi x salah pun..sebenarnya ni sume sesuatu perkara yang sangat harmoni..nampak sgt orang2 kita nih tak sombong..murah senyuman,tak berat mulut untuk bertegur sapa..baguskan masyarakat kita nih..^_^

3 comments:

pijan jr said...

di pasar ikan

saleha poi pasor ke? boli ikan ker?
da saleha dlm pasar xkn nk beli kaburetor RXZ plak....

hahaha

nabil - tabiat org kite....
http://www.youtube.com/watch?v=0CCJR7hg0HQ

KaKTuS BeRDuRi said...

hahahaha..sy suke gak video nih..dah ada dlm lappy pun..ngee..

pijan jr said...

:)

Meh Baca Yang Ni Jugak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...