I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, February 1, 2011

KaRYa AkU


Salam Muhibah..(tiba jah..)


Saje je..beboring la sgt dok umah..xtau nak wat pe..(padahal esaiment belambak tuh..)..
sambil2 isi masa lapang td,sempat la CK dok belek2 buku time CK highschool dlu kn..ahaakk..
terjumpa la buku PERINTIS sekolah CK nih..
alaa,buku yang ada gambar2 kita,karya2 kita,cikgu2 kita tu la..korang ada gak kn..^_^..

dolu2 CK nih rajin la jgk mengantor karya nih..
uuiihh!!..karya CK yg nih femous ooo..sampai masuk majalah KRK tu..(dah mmg aku bdak KRK kn..ahaaakk..)..
nak tau ark ape cite karya CK nih..hehe..
sogan plak CK nk taip..korg baca dolu,nt komen tau2..ahaakk..
^_^


Arrggghhhh...aku telah disedut masuk ke dalam kawasan yang gelap gelita. Kawasan itu dipenuhi ranting-ranting yang bergayutan. Aku meneruskan perjalananku. Aku ternampak papan tanda di hadapan aku. oohhhh..rupanya tempat ini namanya NASAL CAVITY. Arrrgghhhh..aku terjatuh lagi. Aku takut sebab tinggi sangat. Nama tempat tu TRACHEA.

Eh,ada dua cabang!!..oohhh..BRONCHUS. Aku lalu sebelah kanan lah. Wow,ni bandar ape nie. Banyaknya 'benda' yang sama macam aku. Diorang pergi mana ni,baik aku ikut. Nie..ruang ape?? Ruang tamu ke hape ke?? Aku terdengar diorang kata,ni ruang ALVEOLUS.

Ni kawasan pengangkutan ape ni. Yang ni lautan laut merah ke? Ada bot,sampan dan kapal. Warna pun merah. Nama bandar ni merah kot..Aku nak naik jugak. Aku tunggu dekat laluan masuk. Di laluan keluar ada 'benda' yang naik sama denganku. Tapi wajah mereka masam jer. Ah,lantaklah. Giliran aku sekarang nih, baik aku naik atas 'kenderaan' tu. Nama 'kenderaan' tu,RED BLOOD CELL.

Lajuuunyaaa...depan tu ada traffic light. Nama lebuh raya ni PULMONARY VERN. Banyaknya papan tanda. Nama tempat-tempat tu HEART, AORTA dan CAPILLARIES. Aku meneruskan perjalanan ke HEART.

Dari HEART, aku ditolak dengan kuat. Nama kawasan yang menolak aku tu LEFT VENTRICLE. Rasa macam naik roller coaster le pulak sebab laju sangat. Aku sampai ke destinasi aku iaitu CAPILLARIES. CAPILLARIES merupakan tempat untuk aku turun daripada 'kenderaan' tu dan digantikan dengan 'benda' lain.

"Siapa dia tu sebenarnya??" aku bertanya sendirian.

"Dia tu sebenarnya gas CARBON DIOXIDE yang sudah tidak berguna bagi tubuh badan manusia. Sepanjang perjalanan kau ke sini dipanggil proses RESPIRATION." jawab satu suara.

"oohh..yeke,tak tau la pulak aku."

"Woi OKSIGEN,cepatlah ke sini," jerit satu suara.

"Dia panggil aku OKSIGEN?? mungkin tu nama sebenar aku kot," monolog aku sendirian.

TAMAT

Amacam,ok x karya CK??haha..
sambil CK dok menaip nih,dok bergelak sakan CK..
baru CK sedor,ayat CK guna budak2 sgt..ayat skema jerk..
maaf ye klu ada yg terTYPING ERROR tuh..jap BM,jap BI..
bese le,dulu sains blajo dlm BI,mana la tau term2 dlm BM kn..
nk wat full BI,jgn harap le time tuh..asyik dapat 'A' berdengung jeh..
ape2 pun,mksh la sbb membaca..ringan2 kn tangan n jari anda mengomen kt bawah ni tau..
nak tau pendapat..
^_^



4 comments:

z@kw@n said...

memg pndai ar hahahha geniurs x terpikir lak cm 2 leh wat cite hihi suka2

.:padie_eyla:. said...

huda.? >.< karya ape nie.?????! hak3. =p pandaiii nyeee dieee. hehe

kaktus berduri said...

haha..bkn karya ape pun..just karya wat sndri,hntr kt skolah..kn stiap tahun dpat buku tahunan skolah..dorg msukkan la karya2 pelajar dlm buku tu..^_^

Along Usop said...

memang berdengung lah..
hadey..

Meh Baca Yang Ni Jugak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...