I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, June 4, 2013

Inilah DUGAAN yang sering kita hadapi..

Assalamualaikum...

Lama betul tertutup pintu blog ni kan.. Bila bukak asyik cerita pasal budak sekolah tu je.. Sekarang mood untuk aku update blog dah datang..huhu... Tentang ape?

DUGAAN...


Hidup kita tak meriah kalau tak ada dugaan kan? Tapi percaya tak, kerana dugaan itulah kadang2 kita tersalah langkah? Ikutkan hati, mati..Ikutkan rasa, binasa. Dan percayalah, kerana dugaan itulah kadang2 kita semakin matang harungi hidup ni. Kita boleh pilih, mana satu yang kita nak. Yang baik atau yang buruk? tak siapa yang dapat menghalang kita kecuali yang satu, Pencipta kita.

Tahu tak kenapa Dia turunkan dugaan pada kita? Kadang2 selalu sangat. Bayangkan dari kecik kita diduga. kita tak dapat apa yang kita nak, kita kena buat apa yang kita tak nak..sebabnya, Dia terlalu sayangkan kita. 

Bayangkan, setiap dugaan yang kita tempuh dengan sabar, dan setiap itulah kita dilimpahi rahmat dan kasih sayang dari Allah swt dan tak lupa dosa2 kita yang turut dihapus.

Bayangkan, dalam ramai2 manusia di muka bumi ni, kita insan terpilih. Terpilih untuk dekat denganNya. InnaAllaha ma'as sobirin.. Sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang bersabar.. 


Dan bayangkan, kita yang terpilih untuk diduga merupakan sebaik-baik manusia untuk diduga, sebab Allah hanya akan menduga hambaNya yang benar-benar boleh menerima dugaan itu.

Kita selalu bertanya kan, kenapalah kita yang diduga??? Kenapa tidak orang lain? Sepatutnya kita kena berkata, "Alhamdulillah kerana aku yang diduga, tidak orang lain.."


Mungkin dulu kita pernah tersesat seketika, kerana tidak tahan dengan dugaanNya. Kita lupakan Dia seketika, kita tak buat apa yang disuruh, dan kita buat apa yang dilarang.. tak mengapa, kita masih ada waktu untuk berpatah balik, Selagi bernafas selagi itulah pintu taubat terbuka untuk kita semua. Cuma nak dengan tak nak je. 

Aku ingat lagi kata seorang guru, bila kita berbuat salah dengan manusia, kita perlu minta maaf semula. Sama jugak bila kita berbuat dosa dengan Tuhan, kita perlu mohon ampun dan bertaubat. Cuma yang membezakan, Allah lebih mudah mengampunkan dosa hambaNya, daripada manusia yang suka menyimpan dendam dan perasaan tidak puas hati.

Kalau dulu kita pernah tersesat dari jalanNya, mohonlah ampun..nescaya kita diampunkan. Dan janganlah kita terus menerus hidup dalam perasaan bersalah, tinggalkan kisah hitam tu dan mulakan kisah warna warni kita.

Aku pernah membaca daripada sebuah buku..di mana setiap yang terjadi itu ada hikmahnya. Allah telah merancang perjalanan hidup kita semua dengan sebaik-baik perancangan, kita hanya mampu merancang tapi perancangan Allah lebih tepat. Hanya doa yang dapat mengubah takdir tu... tapiiiiiii.....Kenapa kadang2 kita mendoakan sesuatu yang kita hajati tapi tak dimakbulkan????!!

Sebenarnya, Allah itu Maha Adil. Dia tetap akan makbulkan permintaan kita cuma cepat atau lambat je. Bila tiba masa yang sesuai Allah akan kabulkan permintaan kita tu ataupun...........................................

Permintaan kita tak akan dikabulkan pun.. Kenapa?


Allah itu Maha Mengetahui. Mungkin permintaan kita tu akan mendatangkan masalah atau kemudaratan di masa akan datang, jadi Allah tidak kabulkan... Tapiiiiiii....................................

Allah tetap memberi sesuatu kepada hambaNya, mungkin lebih baik dari apa yang diminta dan dihajati.

Kadang2 kita terfikir, malangnya hidup kita. Kita tak bernasib baik macam orang lain. Kita miskin, kita tak pandai, kita tak cantik, kita gemuk, kita kurus sangat dan banyak la kita kita kita kitaaaa........ Tapi kita tak sedar, bahawa kita antara yang beruntung dan bertuah. 

Kita kata family kita tak bahagia!! Tahu tak kat luar sana ada orang tak berfamily, tak ada mak, tak ada ayah..

Kita kata kerja kita membebankan!! Tahu tak kat luar sana ramai yang tak ada kerja, menganggur dan tak makan berhari2...Allah...Allah...Allah...


Kita kata tak hensem, tak lawa!! Bersyukur la woi daripada orang lain yang buta, bisu, pekak dan cacat..

Belajar la bersyukur sebelum Allah menarik semula nikmat yang telah Dia berikan kepada kita.

Aku di sini, sekadar ingin berkongsi apa yang aku lalui dan apa yang aku rasai..Dari aku dan orang sekeliling...♥ Kalau like, klik like ♥


No comments:

Meh Baca Yang Ni Jugak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...